Tanácsok

Tanácsok a Gaián étrendhez:

1. Nagy ívben kerüld el a gyorséttermeket
2. Főzz magadnak, amikor csak lehet
3. Kerüld a "bűnös" alapanyagokat

4. Vásárolj környezettudatos élelmiszert
5. Vásárolj helyit/hazait
6. Csökkentsd a húsfogyasztásodat
7. Termelj magadnak
+1 A kis lépés is lépés!

 

1. Nagy ívben kerüld el a gyorséttermeket

Ez az egyik legkönnyebben kivitelezhető lépés (bár sokszor nagy dilemma a mindennapi pörgés során, hogy hova ugorjunk be egy gyors ebédre, vacsorára), mégis nagyon sok eredményt tudunk elérni vele. A nagy gyorsétteremláncok a környezetpusztítás szervezett bűnözői. Hiába látunk sokszor kampányokat, amiben egyenesen zöldnek titulálják magukat, alapvetően nagyüzemben előállított, nagy távolságokról szállított alapanyagokkal dolgoznak, és rengeteg szemetet termelnek (jóval többet, mint amennyit újra lehet hasznosítani). Arról ne is beszéljünk, hogy az ételeiknek nagyon kicsi része nem hústartalmú, és főként marhahússal dolgoznak. A viszonylag könnyű feladat tehát, hogy hagyjuk őket, egy komoly előrelépés a gaián étrend érdekében.
Mondanám, hogy a legjobb, ha minden éttermet elkerülünk, ugyanis az átlag éttermek a legkevesebb figyelmet és energiát a környezettudatosságra fordítják, de ez már persze jóval nehezebb feladat. Mindenesetre arra odafigyelhetünk, hogy ha tehetjük, olyan étterembe menjünk, akik valamilyen szinten odafigyelnek a fenntarthatóságra. Komoly eredményeket ért el a Felelős Gasztrohős alapítvány, akik egy ellenőrzési rendszer segítségével minősítik és népszerűsítik a környezetvédelmet zászlajukra tűző vendéglátóhelyeket.

 

2. Főzz magadnak, amikor csak lehet

Ezzel tudod elérni, hogy mindig olyan alapanyagokat használj, amik megfelelnek a Gaián étrend „követelményeinek”, magad tudod kezelni az esetleges keletkező hulladékot (komposztálás, szelektálás), és az eneriafelhasználásodat is optimalizálhatod, amennyire tudod. Sajnos a vendéglátóhelyek nagy részének – hozzáteszem, érthető módon – nem tartozik az elsődleges céljai közé a fenntarthatóság. A fent említett Felelős Gasztrohős mozgalom ugyan szépen halad előre a kitűzött célok mentén, de sajnos még nem kellőképpen elterjedt és hatékony marketing eszköz a környezettudatosság a vendéglátás terén. Ha mégis étterembe mennél, a Gasztrohős honlapján megtalálható az a szerény, de növekvő számú üzlet, amely megszerezte a szintén a honlapon látható kritériumok teljesítésével járó tanúsítványt.

 

3. Kerüld a "bűnös" alapanyagokat

Ez a legszélesebb témakör, gyakorlatilag erről szól az egész blog. A pálmaolajtól a marhahúson át a vegyszeres-monokultúrás növénytermesztésből származó alapanyagokig mindent magába foglal. Mivel ezt a „feladatot” a legnehezebb átültetni a mindennapokba (igazából nem tudod elérni az abszolút állapotot, mindig csak törekedni rá), igyekeszem majd a lehető legtöbb konkrét példát megosztani az olvasókkal, alapanyagokról szóló szócikkekkel és receptekkel.

 

4. Vásárolj környezettudatos élelmiszert

Nyílvánvalóan lehetetlen, hogy mindenki mindent megtermeljen magának. A mai világ nem tud arról szólni, hogy mindenki önellátó életmódra tér, és a család vagy egy kisebb közösség szintjén függetleníti magát a világtól. Egyébként erre is vannak próbálkozások, és öröm látni azok beszámolóit, akik sikereket értek el az ökoközösségek kialakításával és működtetésével kapcsolatban, de ez nem várható el a társadalom többségétől.
Az viszont igen, hogy ha valamit nem tud megtermelni magának, akkor azt felelős helyről igyekezzen beszerezni.

 

5. Vásárolj helyit/hazait

A kedvenc ’facepalm’ helyzetem, amikor egy élelmiszerboltban látok egy ’BIO’ minősítésű zöldséget vagy gyümölcsöt, amit fél kiló műanyagba csomagolva árulnak, és mondjuk Dél-Olaszországból szállítottak hazánkba. Nem minden arany, ami fénylik: ami bio, azt garantáltan környezetkímélő módon termelték (minimális CO2, vegyszermentesség), de hogy utána hogyan és milyen áron juttatják el a fogyasztóhoz, az már nincs minősítve.
PL: 1 kg új-zélandi alma ideszállításának 2,5 kg a széndioxid kibocsátása, 1 kg alma országon belüli szállítása kb. 2,5 gramm.

 

6. Csökkentsd a húsfogyasztásodat

Ez szintén az étel előállításához szükséges energia mennyiséghez kapcsodó téma. A legnagyobb mumus a marhahús, 54-szer annyi energia szükséges az előállításához, mint ugyanakkora mennyiségű növényi eredetű táplálékhoz átlagosan. A disznóhúsnál ez az arány 17:1, pulykánál 14:1, csirkénél 4:1. A tehéntejnél ez a mutató 17:1. Ez csak az energiáról szól, más tényezők lehetnek súlyosabbak pl. a csirketenyésztésnél – nemrég hallottunk a rovarírtó maradványokról tojások esetében, ami mint tudjuk komoly hatással van a vadon élő rovarvilágra és a méhekre, ami aztán hatással van az egész táplálékláncra a fecskéktől a hüllőkön át a ragadozó madarakig. Lényeg a lényeg, a húsfogyasztás visszaszorításával hatást gyakorohatunk az élelmiszeripar energiafelhasználására.

 

7. Termelj magadnak

Főként a zöldségről van szó, és ha már magadnak termeled, akkor tedd vegyszerek nélkül, környezetkímélő módon. Legyen a konyhakerted egy kis édenkert, ahova szívesen betérnek a hasznos állatok, rovarok, madarak, hűllők. Tegyél hozzá te is a biodiverzitás fennmaradásához a magad területével, legyen az egy hektáros pagony, vagy egy talpalatnyi balkon. Nem csak egészséges élelmiszereket termelsz így magadnak, és a környezetet óvod, hanem a saját közérzeted is sokkal jobb lesz.
Tulajdonképpen a biokertészkedésről van szó, illetve ennek az egésznek a legfejlettebb változata a permakultúra mozgalom, ami egy külön életforma.
Nem várható el senkitől, hogy önfenntartó legyen, de a zöldségek és gyümölcsök legalább egy részének megtermelésével már sokat tehetünk a gaián étrendért, és ehhez nem is kell gyökeres életmódváltás. Vannak olyan könyvek, weboldalak, magazinok, ahol lépésről lépésre leírják, mit kell tennünk egy előre meghatározott mennyiség megtermeléséhez, így gyerekjáték a kertészkedés. Ha már  paradicsomot és a paprikát megtermeled a balkonodon, többet tettél, mint a semmi.
A magasabb szinteken már próbálkozhatunk állattartással (ha jól tudom, a tyúk a belépő szint), és akár pl. sajtkészítéssel is. De ehhez azért komolyabb idő szükségeltetik.

 

+1 A kis lépés is lépés!

Sosem lesz olyan, hogy a táplálékoddal egyáltalán nem ártasz a természetnek. Valamilyen hatással mindig vagyunk rá, bármit is eszünk, ezért nincs tökéletes gaián étrend. Gondolkodj mindig úgy, hogy van-e bármi környezetbarát alternatívája annak, amit éppen meg szeretnél enni. Ha csak egy-két szempontból jobb az új megoldás, mint a régi, már jót tettél a Földnek. :)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gaian.blog.hu/api/trackback/id/tr6512871292

gaian food

Étrend a bolygó védelmében

Annyi minden van, amivel ártunk a bolygónak. Az utóbbi időben egyre többet beszélnek arról, hogy a világ élelmezése (mennyiségi és minőségi szempontból egyaránt) az egyik legkomolyabb okozója a Föld ökológiai hanyatlásának. Úgy döntöttem, hogy megvizsgálom, egyszerű állampolgárként én mit tudok tenni azért, hogy az, amit megeszek, a lehető legkevesebb szenvedést okozza a minket körülvevő, és éltető rendszernek. Tapasztalataimat pedig ezen a blogon igyekszem megosztani.
Bővebb bevezető itt olvasható.


email: gaianfood@outlook.com

Kövess minket itt is!

© 2018 | A blog írott tartalma - beleértve a 'Gaian Food' és 'Gaian-index' kifejezéseket - a szerzők szellemi tulajdonát képezi, annak részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag a tulajdonosok engedélyével lehetséges.

süti beállítások módosítása